Cadarca ori . . . ” sange de taur ” ?

Cunoscut din timpuri stravechi sub denumirea de " sange de taur ", renume mai mult sau mai putin pastrat si in prezent, Cadarca este un

vin de referinta pentru Podgoria Minis - Maderat .

Nu atat un vin de renume, care poate fi comparat cu marile soiuri internationale precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ori Merlot,

ci mai degraba un soi regional, apreciat fiind de nivel mediu, acesta este atestat documentar ca fiind pentru prima data produs in

Podgoria Minis - Maderat in anul 1744 . Cat despre originile exacte, acestea raman necunoscute, este cert insa faptul că provine din

zona Balcanilor şi a Câmpiei Panonice .

Cadarca 2016, vin provenit din vite de anul 7, este vinul care alaturi de Burgund Mare 2016 ( vite din acelasi an ), si Feteasca Neagra

2015 au facut senzatie nu doar la unul dintre saloanele ori concursurile in cadrul carora am avut ocazia de a participa incepand cu

toamna anului 2017 .

Provenit dintr-o vita tanara, fiind totodata cunoscut faptul ca acest soi nu este unul atat de bogat in ceea ce priveste continutul de

antociani ( coloranti naturali ), Cadarca produsa pare a excede de la regula, in mod cert pe fondul terroir-ului specific Podgoriei,

aceasta prezentand o intensitate coloranta medie spre ridicata, cu un continut alcoolic de 14.4 %, fiind plina, deosebit de fructata,

dar si usor catifelata datorita scurtei perioade petrecute la barique-uri de anul 4 insa, spre a nu estompa prospetimea si vigoarea

soiului . Prin aceasta i s-a conferit echilibrul necesar savurarii si identificarii fara drept de apel a tuturor procedeelor si

aromelor extrase prin fiecare dintre acestea in parte .

Va propunem sa o reintalniti, ori daca nu ati facut-o deja, sa o cunoasteti, sa va imprieteniti caci in mod cert, nu va va dezamagi !

Cadarca - 2016

No Comments Yet.

Leave a comment